Przejdź do treści głównej

Pikantna pasta śledziowa z warzywami podawana z gotowanym jajkiem

Pikantna pasta śledziowa z warzywami podawana z gotowanym jajkiem
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Kamil Zieliński

Przystawka, która z pewnością zaostrzy apetyt. Połączenie pikantnego smaku przypraw, warzyw i śledzi z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym wyraziste smaki.

Składniki

-
+

3   filety ze śledzia norweskiego
100 ml  białego, wytrawnego wina
2   marchewki
1   por
1   czerwona cebula
1   papryka, czerwona
2 łyżki stołowe  koncentratu pomidorowego
2 łyżki stołowe  pikantnego ketchupu
1 garść  natki pietruszki
4   jajka
 szczypta  ziaren gorczycy
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Warzywa pokroić w paski lub zetrzeć na tarce jarzynowej, na grubych oczkach.
  • Na oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać warzywa. 
  • Całość podsmażyć, a następnie podlać białym winem.
  • Wino odparować i dodać koncentrat pomidorowy, pikantny ketchup i przyprawy.
  • Sos odstawić do przestudzenia.
  • Sprawionego śledzia pokroić w drobną kostkę, połączyć z warzywami i natką pietruszki.
  • Pikantną pastę podawać na ugotowanych na twardo jajkach.