Przejdź do treści głównej

Przegrzebki z cytryną i imbirem

Przegrzebki z cytryną i imbirem
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Ten przepis zawiera składniki pochodzące z kuchni azjatyckiej, a danie doskonale nadaje się na przystawkę. Potrawa smaczna i szybka w przygotowaniu.

Składniki

-
+

4 szt  przegrzebek
3 łyżki stołowe  oleju z orzeszków ziemnych
3 szt  szczypiorku z cebulkami
3 łyżki stołowe  soku ze świeżej cytryny
2 łyżki stołowe  sherry, wytrawnego
2 łyżki stołowe  imbiru, marynowanego
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Jeśli używasz świeżych przegrzebek, rozpoczynasz od ich otworzenia i oczyszczenia. Zamrożone przegrzebki włożyć do miski, wstawić do lodówki, żeby odmarzły i potem odciekły na papierowym ręczniku.
  • Każdego przegrzebka  przekroić na dwie równe części.
  • Pokroić cebulę ze szczypiorem na cienkie plasterki, a imbir w paski.
  • Rozgrzać na patelni2/3 oleju z orzeszków ziemnych.
  • Wrzucić przegrzebki i smażyć je na średnim ogniu przez ok. 30 sekund z każdej strony. Wyłożyć je na talerz.
  • Rozgrzać resztę oleju z orzeszków, wrzucić cebulę i podprażyć przez kilka sekund.
  • Dodać sok z cytryny i sherry, zagotować.
  • Rozmieszać z marynowanym imbirem, doprawić solą i pieprzem i ew. odrobiną zalewy z imbiru.

Podawać smażone przegrzebki z młodą cebulką z woka.