Przejdź do treści głównej

Przegrzebki z sałatką z kaszy jęczmiennej

Przegrzebki z sałatką z kaszy jęczmiennej
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Przegrzebki nadają się zarówno na przystawkę, jak i na niewielkie danie. W tym przepisie, podaje się je  ze smaczną sałatką z kaszy jęczmiennej z cebulą i pomidorami.

Składniki

-
+

8 szt  przegrzebek
   masło

Sałatka

100 ml  kaszy jęczmiennej
2 szt  pomidory
1 szt  cebula
1 pęczek  świeżego szczypiorku
2 łyżki stołowe  masła
   sok ze świeżej cytryny
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Zalać kaszę wodą i pozostawić ją na noc.
  • Jeśli używasz świeżych przegrzebek, rozpoczynasz od ich otworzenia i oczyszczenia. Zamrożone przegrzebki włożyć do miski, wstawić do lodówki,  żeby odmarzły i potem odciekły na papierowym ręczniku.
  • Osuszyć dobrze przegrzebki i usmażyć je na maśle przez ok. 30 sekund z każdej strony.

Sałatka z kaszy jęczmiennej

  • Ugotować kaszę w wodzie, w której się moczyła przez ok. 30 minut i odlać nadmiar wody.
  • Pomidory obrać ze skórki, nacinając ją na krzyż i zanurzając na kilka minut w gotującej wodzie, a potem zanurzając w zimnej. Ściągnąć skórkę, wyjąć pestki i pokroić pomidory w paski.
  • Pokroić cebulę na cienkie piórka i posiekać szczypiorek.
  • Zeszklić cebulę na maśle.
  • Dodać do niej ugotowaną kaszę i podgotować  na małym ogniu przez kilka minut.
  • Dorzucić pomidory i szczypior. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

 Podawać przegrzebki na posłaniu z kaszy jęczmiennej.