Przejdź do treści głównej

Sałatka śledziowa z curry

Sałatka śledziowa z curry , Fotograf: Eva Brænd
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Eva Brænd

Na Wielkanoc przygotuj smaczną sałatkę śledziową z curry. Najlepiej podawać na chlebie typu pita z rukolą i koperkiem, ale można również na tradycyjnym pieczywie.

Składniki

-
+

3   filety ze śledzia norweskiego
2   jajka
1,5 szt  jabłko zielone
1   cebula
1 łyżka stołowa  kapar
200 ml  créme fraîche
200 ml  majonezu
1 łyżka stołowa  cukru
2 łyżki stołowe  octu, 7%
2 łyżki stołowe  oleju rzepakowego
1 łyżka stołowa  curry
   pieprz

Podawać z

  
   rukoli
   świeżego koperku

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Należy spróbować filetów śledziowych; jeżeli są zbyt słone, na kilka godzin włożyć do wody lub mleka.
  • Filety pokroić w kostkę.
  • Jajko ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać.
  • Jabłko pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać, kapary pokroić.
  • Wymieszać crème fraîche, majonez, cukier, ocet, olej rzepakowy i curry.
  • Do sosu majonezowego dodać śledzie, jajko, jabłko, cebulę i kapary.
  • Doprawić do smaku pieprzem.

Podawać z pitą, rukolą i koperkiem.