Przejdź do treści głównej

Sałatka śledziowa z ziołami

Sałatka śledziowa z ziołami, Fotograf: Synøve Dreyer
  • 
4

    4 porcje

  • 20 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Synøve Dreyer

Prosta sałatka śledziowa z selerem naciowym, papryką i ziołowym dressingiem będzie smakować wszystkim. Dobra zarówno na śniadanie, jak i na przyjęcie.

Składniki

-
+

3 szt  śledzi marynowanych, przyprawionych
2 łodygi  selera
1 szt  papryka, zielona
3 łyżki stołowe  kiełków

Dressing

2 łyżki stołowe  pietruszki
2 łyżki stołowe  świeżego koperku
2 łyżki stołowe  świeżego szczypiorku
2 łyżeczki  rzeżuchy
100 ml  kwaśnej śmietany, lekkiej
100 ml  jogurtu
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Śledzia opłukać pod zimną wodą, dobrze osuszyć i pokroić w małą kostkę.
  • Selera naciowego pokroić na cienkie plasterki, a paprykę w drobną kostkę; wymieszać ze śledziem.

Dressing

  • Drobno posiekać natkę pietruszki, koperek, szczypiorek i rzeżuchę. Wymieszać z kwaśną śmietaną i jogurtem.
  • Dodać śledzia i warzywa, delikatnie wymieszać.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przed podaniem sałatkę posypać kiełkami.