Przejdź do treści głównej

Smażony łosoś norweski z żółtkiem oraz ciepłą sałatką z bobu i kabanosów

Smażony łosoś norweski z żółtkiem oraz ciepłą sałatką z bobu i kabanosów
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf: Jan Lech

Sezonowa propozycja na bazie łososia norweskiego i sałatki z bobu. Pomysłowe zestawienie, którym oczarujesz swoich gości na przyjęciu.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
1 kg  bobu
100 g  kabanosów wieprzowych
1 opakowanie  suszonych pomidorów
1 pęczek  cebulki dymki
4   jajka
 szczypta  ostrej papryki mielonej
   olej z pestek winogron
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Filet z łososia norweskiego dzielimy na 4 porcje. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju.
  • Bób gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Przestudzony obieramy ze skórek.
  • Kabanosy kroimy w cienkie plasterki.
  • Kilka połówek pomidorów suszonych drobno siekamy. 
  • Całość przesmażamy na patelni z dodatkiem zielonej cebulki. Następnie dodajemy obrany bób. Chwilę razem smażymy.
  • Na osobnej patelni podgrzewamy 1 szklankę oleju. Delikatnie wkładamy do niego żółtka. Natychmiast zestawiamy z palnika – żółtka muszą mieć płynną konsystencję.
  • Na talerzu układamy sałatkę, na niej układamy rybę a na wierzchu – żółtko. Całość posypujemy ostrą papryką.