Przejdź do treści głównej

Smażony dorsz norweski Skrei z jajkami i kaparami

Smażony dorsz norweski Skrei z jajkami i kaparami
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Synøve Dreyer

Proste, smaczne i miłe dla oka. Smacznego!

Składniki

-
+

800 g  filetu z dorsza norweskiego skrei
1 łyżka stołowa  sól
   olej słonecznikowy
2 ząbki  czosnku
1 łyżka stołowa  masło
2 szt  jajka
100 g  krewetek, bez skorupek
150 g  masła
1 szt  cebula szalotka
3 łyżki stołowe  kaparów
2 łyżeczki  soku ze świeżej cytryny
   sól i pieprz
   chrzan

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokrój rybę na odpowiedniej wielkości porcje i posól.
  • Pozostaw na siedem minut. Opłucz i osusz rybę. 
  • Rozgrzej na patelni olej słonecznikowy, dodaj rybę i smaż, aż będzie prawie gotowa – około 6-7 minut.
  • Następnie obróć rybę na drugą stronę i smaż około 2 minut. Na koniec dodaj masło i czosnek, ostrożnie polewając rybę masłem. 
  • Masło z kaparami: podsmaż szalotki i masło na małym ogniu, dopraw cytryną, solą i pieprzem do smaku. 
  • Podawaj rybę z krewetkami, ćwiartkami jajek i masłem z kaparami. Posyp startym chrzanem.