Przejdź do treści głównej

Smażony dorsz norweski Skrei z sosem z czerwonego wina

Smażony dorsz norweski Skrei z sosem z czerwonego wina
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf: Synøve Dreyer

Duży kawałek dorsza norweskiego Skrei w wybornym sosie z czerwonego wina – co może być lepszego?

Składniki

-
+

15 g  masła
0,5 dl  cukru
3 dl  wody
1 łyżeczka  skrobi kukurydzianej
0,5 łyżka stołowa  oliwy z oliwek
3,75 dl  czerwonego wina, wytrawnego
0,75 dl 
1 szt  czosnku
1 szt  cebula
   sól i pieprz
800 g  filetu z dorsza norweskiego skrei
2 łyżeczki  soli
0,5 łyżeczka  pieprz
   olej roślinny
   masło

Podawać z

250 g  pieczarek
   masło
   ziemniak

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.

Najlepsze wyniki uzyskasz używając termometru cyfrowego. Właściwa wewnętrzna temperatura dla tej ryby to 52°C.

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. 
  • Oskrob rybę Skrei i pokrój na odpowiedniej wielkości porcje.
  • Przypraw solą i pieprzem. Odstaw na bok i przygotuj sos.

Sos z czerwonego wina: 

  • Drobno posiekaj szalotki. Dodaj je do garnka z czerwonym winem i gotuj bez przykrywki, aż pozostanie jedynie łyżka stołowa płynu. Masło pokrój w kostkę i dodawaj po jednej do garnka. Podczas dodawania masła nie dopuść do wrzenia – w przeciwnym wypadku sos może się zważyć. Dopraw solą i pieprzem. Trzymaj sos w cieple (nie dopuść do ostygnięcia).
  • Usmaż dorsza norweskiego Skrei w rondlu na oleju i maśle, skórą do dołu. Umieść skórą do góry na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz na środkowym poziomie pieca przez około 6 minut, aż ryba nie będzie surowa nawet w środku. Oczyść grzyby i podsmaż na maśle. Obierz i pokrój ziemniaki i usmaż je bez gotowania. Dopraw pieprzem i solą.    
  • Podawaj rybę z sosem, smażonymi grzybami i ziemniakami.