Przejdź do treści głównej

Smażony dorsz z ziemniaczanym purée

Smażony dorsz z ziemniaczanym purée
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Synøve Dreyer

Smażony dorsz z purée z ziemniaków i brokułami to szybki, ale smaczny obiad. Łatwo przypadnie do gustu najmłodszym domownikom, można go też urozmaicić używając innej ryby lub innych warzyw.

Składniki

-
+

600 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
1,5 łyżeczka  sól
0,5 łyżeczka  pieprz
2 łyżki stołowe  oliwy z oliwek

Purée ziemniaczane

6   ziemniaków
100 ml  mleka
1 łyżka stołowa  masło
2 łyżki stołowe  świeżego szczypiorku
   sól i pieprz

Podawać z

500 g  brokułów

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Kroimy dorsza na równe porcje, solimy i pieprzymy
  • Smażymy na złoty kolor na oleju ok. 3 minut z każdej strony.

Purée z ziemniaków

  • Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.
  • Gotujemy je w niesolonej wodzie, aż porządnie zmiękną, odlewamy wodę i zostawiamy do odparowania.
  • Ubijamy ziemniaki tłuczkiem lub widelcem i mieszamy z mlekiem do konsystencji purée.
  • Dodajemy masło, doprawiamy purée solą i pieprzem. Wsypujemy drobno posiekany szczypiorek.

Podajemy smażonego dorsza z ziemniaczanym purée i brokułami ugotowanymi na parze.