Przejdź do treści głównej

Smażony na maśle dorsz z estragonem

Smażony na maśle dorsz z estragonem
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Alf Börjesson

Smażony na maśle dorsz z estragonem jest równie pyszny, co łatwy do przygotowania.  Wszystkie składniki wrzucamy na tę samą patelnię, więc nie będzie wiele zmywania.

Składniki

-
+

750 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
3 łyżki stołowe  masła
0,5 szt  cytryna
3 szt  żółtka
200 ml  bulionu rybnego
100 ml  śmietany 18%
3 łyżki stołowe  estragonu
   goździki
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Posyp filet z dorsza solą i pieprzem; odstaw na 30 minut.  
  • Osusz filet i podziel na cztery porcje.  
  • Szybko podsmaż rybę na maśle.  
  • Zdejmij rybę z patelni.  
  • Dokładnie wymieszaj sok z połowy cytryny z żółtkiem z jajka i bulionem rybnym.  Wlej mieszankę na patelnię.  Ciągle mieszając, gotuj, aż zgęstnieje.  
  • Nie przerywając mieszania, dodaj estragon i goździki.  Przypraw solą i pieprzem. 
  • Dodaj do sosu rybę i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.  
  • Podawaj z sałatką i ziemniakami lub chlebem.