Przejdź do treści głównej

Tarta ze skorupiakami

Tarta ze skorupiakami
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Prosta i smaczna tarta z krabami, krewetkami i małżami. Można ją podawać na zimno, jako przystawkę lub jako osobne danie z pomidorkami cherry i dobrym chlebem.

Składniki

-
+

1 szt  pancerz kraba, pełny
150 g  krewetek, bez skorupek
150 g  małży norweskich, bez skorupek
3 szt  jajka
300 ml  śmietany 18%
1 łyżka stołowa  świeżego szczypiorku
0,5 łyżeczka  sól
0,5 łyżeczka  pieprz kajeński

Ciasto

150 g  mąki pszennej
75 g  masła
1 łyżka stołowa  wody

Podawać z

   pomidorków cherry
   chleb

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 200oC.
  • Wyjąć mięso kraba ze skorupy, odcedzić na sicie, z ewentualnej zalewy, krewetki i małże.
  • Roztrzepać dokładnie jajka ze śmietaną, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem Cayenne.

Ciasto

  •  Zagnieść mąkę pszenną z masłem i wodą, wyrobić ciasto.
  • Dodać łyżkę zimniej wody, jeśli ciasto wydaje się zbyt suche.
  • Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty.
  • Dobrze ponakłuwać ciasto i wstawić je na ok.30 minut do lodówki.
  • Zapiec ciasto na środkowej półce piekarnika przez ok.12 minut.
  • Rozdzielić  mięso krabów, krewetki i małże na cieście i zalać śmietaną rozmieszaną z jajkami i przyprawami.
  • Zapiec  ciasto na najniższym poziomie piekarnika, aż nadzienie stężeje przez ok. 25 minut.

Podawać tartę na ciepło z pomidorkami cherry i chlebem.