Przejdź do treści głównej

Troć pieczona w orzeszkach pekanowych z sosem pomarańczowo-rozmarynowym

Troć pieczona w orzeszkach pekanowych z sosem pomarańczowo-rozmarynowym
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Trudny

Fotograf:

Troć skorupce ze słodkich orzechów pekanowych, podana ze świeżym sosem z pomarańczy i rozmarynu. To przepis łączący wiele smaków i będziesz rozkoszował się ich kombinacją.

Składniki

-
+

800 g  filetu z troci, bez ości i skóry
200 ml  orzechów pekan
150 ml  mąki pszennej
2 szt  białka jajek
2 łyżki stołowe  masła
   sól i pieprz

Sos

2 szt  pomarańcze
0,5 szt  cytryna
2 szt  cebule szalotki
150 ml  białego, wytrawnego wina
50 ml  octu winnego
3 gałązki  natki pietruszki
3 gałązki  świeżego tymianku
3 gałązki  świeżego rozmarynu
50 ml  śmietanki
100 g  masła

Sałatka

1 szt  marchew
1 szt  sałata rzymska
10 gałązki  świeżego szczypiorku

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokroić troć na kawałki, posypać ją solą i pieprzem.
  • Zmiksować orzeszki pekanowe z połową mąki w mikserze i przesypać mieszankę do szerokiej miseczki.
  • Odsypać resztę mąki do drugiej miski, a białka jajka ubij lekko w trzeciej miseczce.
  • Roztopić masło na patelni, aż się lekko zrumieni.
  • Jedną stronę kawałków troci obtoczyć w mące pszennej, a drugą, najpierw w białku, a potem w mieszance z orzechami.
  • Położyć na patelni kawałki troci, stroną w orzeszkach do dołu.
  • Obrócić rybę i smażyć, aż będzie gotowa.

Sos

  • Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny, posiekać szalotkę.
  • Do rondla dodać sok z pomarańczy, cytryny, szalotkę, białe wino, ocet winny, gałązki pietruszki i tymianku i ostrożnie gotować przez ok. 10 minut.
  • Dodać rozmaryn i dalej gotować do momentu zredukowania płynu do ok. jednej trzeciej objętości.
  • Przecedzić sos do czystego rondla, dodać śmietankę kremówkę i zagotować.
  • Zredukować ciepło i po kawałku dodać masło, sos nie może się w tym czasie zagotować.

Sałatka

  • Zetrzeć na grubej tarce marchewkę i pokroić sałatę na drobne paski.
  • Posiekać szczypiorek i zmieszać go z marchewką i sałatą.

Troć podawać z  sosem i sałatką. Można przybrać danie  szczypiorkiem i całymi orzechami.