Przejdź do treści głównej

Troć pieczona z jarzynami z czosnkiem

Troć pieczona z jarzynami z czosnkiem
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

W tym przepisie na troć, wszystko pieczemy w piekarniku i jarzyny przechodzą dobrym smakiem czosnku. Potrawa świetnie rozgrzewa w czasie jesiennych chłodów.

Składniki

-
+

600 g  filetu z troci, bez ości i skóry
1 szt  żółta dynia piżmowa
1 szt  papryka, czerwona
0,5 szt  kalafior
2 szt  czerwone cebule
2 szt  suszonych pomidorów
2 łyżki stołowe  oliwy z oliwek
8 ząbki  czosnku
100 ml  oliwek zielonych, drylowanych
2 łyżki stołowe  natki pietruszki
2 łyżki stołowe  octu balsamicznego
   sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 200oC.
  • Pokroić troć na porcje, posypać ją solą i pieprzem.
  • Pokroić dynię, marchew i paprykę na kawałki wielkości 1 cm.
  • Podzielić kalafior na różyczki, pokroić grubo cebulę i  pociąć suszone pomidory na paski.
  • Rozgrzać oliwę na patelni, usmażyć jarzyny i suszone pomidory, aż wszystko nieco się zarumieni.
  • Doprawić jarzyny solą, pieprzem i przełożyć je do żaroodpornej formy razem z czosnkiem i oliwkami.
  • Położyć kawałki ryby na jarzynach i piec w piekarniku na dolnej kratce przez ok. 20 minut.
  • Posiekać natkę pietruszki, zmieszać ją z octem balsamicznym i polać tą mieszanką jarzyny, kiedy się upieką.

Podawać troć razem z jarzynami.