Przejdź do treści głównej

Troć z sosem jabłkowym

Troć z sosem jabłkowym
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Troć z piekarnika ze świeżym sosem jabłkowym jest przepisem na świąteczny obiad. W sezonie, użyj kwaśnych, norweskich jabłek.

Składniki

-
+

800 g  filetu z troci, bez ości i skóry
4 łyżki stołowe  orzeszków pinii
   sól

Sos

1,5 szt  jabłko
2 szt  cebule szalotki
400 ml  białego wina
100 ml  śmietanki
125 g  masła
   sól i pieprz

Podawać z

200 g  groszku cukrowego
   ziemniak

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Posypać filety solą i smażyć je z jednej strony na słabym ogniu przez dłuższy czas, ok. 20 minut, aby powierzchnia się skarmelizowała.
  • Uprażyć orzeszki pinii na suchej patelni.

Sos

  • Obrać jabłka i pokroić je w kostkę, posiekać szalotkę.
  • Szalotkę włożyć do rondla z białym winem i zagotować do konsystencji syropu.
  • Dodać  kremówkę, zagotować i dodać kilka kostek jabłka.
  • Wymieszać z masłem, stopniowo je dodając, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
  • Przecedzić sos i doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać resztę kostek jabłka przed podaniem.

Podawać troć posypaną orzeszkami pinii, z sosem jabłkowym, ugotowanym groszkiem i ziemniakami.