Przejdź do treści głównej

Zapiekanka rybna z makaronem

Zapiekanka rybna z makaronem
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Zapiekanka rybna z makaronem to danie dla całej rodziny. Można podać ją z gotowanymi ziemniakami i tartą marchewką albo w inny, ulubiony sposób.

Składniki

-
+

500 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
100 ml  makaronu
1 szt  cebulki dymki
3 łyżki stołowe  margaryny w płynie
4 łyżki stołowe  mąki pszennej
400 ml  mleka
3 szt  jajka
1 łyżeczka  sól
0,25 łyżeczka  gałki muszkatołowej
100 ml  tartej bułki

Surówka z marchwi

2 szt  marchewki
0,25 szt  brokuł
3 łyżki stołowe  soku ze świeżej cytryny
2 łyżki stołowe  wody
1 łyżka stołowa  oliwy z oliwek
0,5 łyżeczka  cukru

Podawać z

   ziemniak

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 160 °C.
  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Rybę pokroić w kostkę o wielkości 2 cm.
  • Dymkę pokroić w cienkie paseczki.
  • W rondlu podgrzać margarynę; dodać mąkę, mieszając.
  • Dodać mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje; podgrzewać przez kilka minut na małym ogniu.
  • Sos należy nieco ostudzić.
  • Oddzielić białka od żółtek; żółtka dodać do sosu.
  • Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
  • Do sosu dodać rybę, makaron i dymkę, delikatnie wymieszać.
  • Przełożyć wszystko do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  • Wygładzić z wierzchu, posypać bułką tartą.
  • Piec około 40 minut.

Podawać z gotowanymi ziemniakami i tartą marchewką.