Przejdź do treści głównej

Zapiekany łosoś norweski ze szpinakiem, śmietaną i parmezanem

Zapiekany łosoś norweski ze szpinakiem, śmietaną i parmezanem
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf:

Prezentowane przez nas przepisy to tylko pomysły, inspirowane smakiem kuchni całego świata. Łączy je jedno – łosoś norweski, 175°C oraz 20 minut. Sięgnij po własne ulubione składniki i przygotuj szybki oraz pyszny obiad dla całej rodziny.

Składniki

-
+

600 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
150 g  szpinaku
150 g  sera parmezan
200 ml  śmietany 36%
   sól i pieprz
   masło

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C.
  • Liście szpinaku dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy liście szpinaku.
  • Na szpinak wylewamy śmietanę. Na tym układamy filet z łososia, który również delikatnie pokrywamy na wierzchu śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Następnie całość posypujemy parmezanem.
  • Pieczemy przez 20 minut.

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub ulubionymi kluskami / makaronem.