Przejdź do treści głównej

Zupa krem z małży

Zupa krem z małży
  • 
4

    4 porcje

  • 40-60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Może następnym razem, kiedy zaprosisz gości, poczęstujesz ich zupą z małży? Ta potrawa, choć prosta w przygotowaniu, na pewno zrobi na nich wrażenie.

Składniki

-
+

1 kg  małże norweskie
1 szt  marchew
1 plaster  selera
2 gałązki  pietruszki
200 ml  białego wina
300 ml  wody
1 kostka  bulion rybny
200 ml  śmietanki
   pieprz kajeński
   sól

Podawać z

   chleb

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Należy oczyścić muszle i sprawdzić, czy wszystkie są zamknięte. Wyrzucić te, które mogą być otwarte.
  • Marchew i selera pokroić w małą kostkę.
  • Oberwać ostrożnie listki z gałązek natki.
  • Zagotować wino z kostką bulionu, dodać warzywa, gałązki natki i małże, zakryć garnek pokrywką i gotować małże do czasu, aż się otworzą, ok. 4 minuty.
  • Wyjąć małże łyżką cedzakową i wyjąć ich zawartość.
  • Zmiksować warzywa w rosole i przecedzić wywar. Zagotować wywar ze śmietaną, doprawić go pieprzem Cayenne i solą.
  • Włożyć  małże do zupy.

Zupę podawać na podgrzanych talerzach, posypaną posiekanymi listkami pietruszki, serwować z chlebem.

Wskazówka: Można zachować kilka muszelek i użyć ich do ozdobienia gotowej zupy