Przejdź do treści głównej

Zupa pomidorowa z dorszem norweskim Skrei, parmezanem i plasterkami pepperoni

Zupa pomidorowa z dorszem norweskim Skrei, parmezanem i plasterkami pepperoni , Fotograf: Bent Raanes Sørensen
  • 
4

    4 porcje

  • 20-40 min.

  • Difficulty

    Łatwy

Fotograf: Bent Raanes Sørensen

Domowa zupa pomidorowa jest sycąca i łatwa do przyrządzenia. Oto przepis na zupę w nowym wydaniu, z akcentami w postaci dorsza norweskiego Skrei, plasterków pepperoni i pasty z bazylii.

Składniki

-
+

300 g  filetu z dorsza norweskiego skrei, bez skóry i ości
1 szt  cebula
2 ząbki  czosnku
1 łyżka stołowa  oliwy z oliwek
4 łyżki stołowe  przecieru pomidorowego
5 dl  wody
400 g  pomidorów z puszki
40 g  kiełbasy pepperoni
   sól
   pieprz kajeński
   cukru

Pasta z bazylii

0,5 garnek  świeżej bazylii
40 g  sera parmezan
0,5 dl  oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokrój dorsza norweskiego Skrei w kostki o boku 2 cm.
  • Drobno posiekaj cebulę i czosnek, smaż na małej ilości oliwy z oliwek aż do zeszklenia cebuli.
  • Delikatnie wymieszaj z przecierem pomidorowym i gotuj przez chwilę.
  • Dodaj wodę i pomidory z puszki, następnie gotuj przez 10 minut.
  • Malakserem lub ręcznym blenderem zmiksuj zupę aż uzyska gładką konsystencję.
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem cayenne i cukrem.
  • Dodaj rybę i gotuj przez 3-4 minuty.

Pasta z bazylii

  • Połącz bazylię, parmezan i oliwę z oliwek. Zmiksuj do uzyskania pasty.

Podawaj zupę udekorowaną plasterkami pepperoni i pastą z bazylii.