Przejdź do treści głównej

Zupa rybna z owocami morza wg przepisu Marit Bjørgen

Zupa rybna z owocami morza wg przepisu Marit Bjørgen
  • 
4

    4 porcje

  • Ponad 60 min.

  • Difficulty

    Średnio zaawansowany

Fotograf:

Zupa rybna z owocami morza Marit Bjørgen z małżami, krewetkami, łososiem i dorszem ma niezwykłe walory smakowe. Podawaj ją gorącą gościom, to danie zwycięzców.

Składniki

-
+

200 g  filetu z łososia norweskiego bez skóry
200 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości
400 g  małży norweskich
100 g  krewetek, nieobranych
1 ząbek  czosnku
20 g  selery
2 cm  świeżego imbiru
0,5 szt  papryczka chilli, czerwona
0,5 łodyga  trawa cytrynowa
50 ml  oliwy z oliwek
800 ml  bulionu rybnego
50 ml  créme fraîche
100 ml  śmietany 18%
ćwierć szt  cebula
1 szt  marchew
1 szt  selera
3 szt  szczypiorku z cebulkami
   sól i pieprz

Podawać z

   chleb razowy

Sposób przygotowania

Ilość składników została zmieniona. Pamiętaj:
  • Przygotowywanie posiłków dla większej liczby osób zajmuje więcej czasu
  • Zachowaj ostrożność dodając słone składniki i przyprawy. Dodaj je na końcu do smaku.
  • Pokroić łososia i dorsza na kawałki.
  • Oczyścić małże i sprawdzić, czy wszystkie skorupy są zamknięte. Wyrzucić nieszczelne.
  • Ugotować małże, odcedzić i zachować wywar.
  • Wyjąć zawartość ze skorup małży i oczyścić krewetki.
  • Posiekać czosnek, selera, imbir i chili, rozbić trawę cytrynową i podzielić ją na kawałki.
  • Usmażyć  jarzyny na oliwie, na małym ogniu, dodać wywar z małży i wywar rybny, zagotować.
  • Dodać créme fraîche i śmietanę, gotować zupę przez kilka minut
  • Pokroić cebulę, marchewkę i seler na kawałki, a szczypiorek na plasterki
  • Wyjąć z zupy trawę cytrynową.
  • Dodać do zupy marchew i seler, gotować przez ok. minutę, w zależności od wielkości kawałków  warzyw.
  • Dodać łososia, dorsza i cebulę ze szczypiorkiem, zagotować.
  • Dodać małże i krewetki, doprawić solą i pieprzem.

Podawać z chlebem razowym.

Wskazówka: jeśli nie masz skoncentrowanego wywaru z ryby możesz użyć bulionu rybnego.