Przejdź do treści głównej

Norweski Dorsz z Morza Arktycznego

Norweski Dorsz z Morza Arktycznego

Niezwykła ryba z Morza Arktycznego i krótki sezon połowu.

Norweski Dorsz z Morza Arktycznego – Skrei gości na stołach tylko od stycznia do kwietnia. Przyczyną, dla której Skrei'a – co po norwesku oznacza „wędrowiec” – można złowić tylko od stycznia do kwietnia, kryje się w jego naturze. Skrei dorasta za kołem podbiegunowym. Odławiany jest dopiero, kiedy kończy pięć lat i udaje się w długą drogę na tarło ku norweskim Lofotom. Właśnie wtedy dorsz Skrei jest w kwiecie wieku: zdrowy, energiczny i płodny. Ta długa droga, jaką pokonuje Skrei, sprawia, że jest tak niepowtarzalny. Ponad 600-kilometrowa podróż zapewnia mu dużo ruchu i dobrą formę. To dlatego – w przeciwieństwie do wielu innych ryb – mięso Skrei'a jest zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze. Po drodze przez morze dorsz ten przyjmuje dużo zróżnicowanego i zdrowego pożywienia, co nadaje mu wyśmienity, naturalny smak. W efekcie powstaje niepowtarzalny rarytas, występujący tylko w Norwegii, a potem przyrządzany przez najlepszych kucharzy na świecie. Jego smakiem rozkoszowali się już wikingowie a od XII wieku stanowi towar eksportowy. Coroczne połowy Skreia przetrwały w Norwegii przez wieki i zyskały ogromne znaczenie kulturowe. Dziś każdy Norweg zna historię dorsza z Morza Arktycznego, a wiele rodzin stworzyło własne tradycje związane z jego spożywaniem. Wszystkich zaś łączy radość na każdy kolejny sezon na Skrei'a.

Skrei osiąga dojrzałość w wieku 5-7 lat. I to właśnie wtedy rusza w swoją podróż ku norweskim Lofotom na tarło. Dojrzały osobnik mierzy od 70 do 150 cm, a jego średnia waga to 8 kg.

Mięso Skreia jest bardzo niskokaloryczne – zawiera tylko 81 kcal / 342 kJ w 100 g produktu. Ponadto jest bardzo dobrym źródłem białka, potasu, selenu i kwasów Omega-3.

Wartości odżywcze w 100 g:

  • Wartość energetyczna                                               81 kcal / 342 kJ
  • Białko                                                                       16,9 g
  • Tłuszcz                                                                     0,6 g
  • Kwasy tłuszczowe omega 3                                       0,2 g
  • Potas                                                                        455 mg
  • Sód                                                                          82 mg
  • Selen                                                                        0,03 mg
  • Jod                                                                           120 µg
  • Witamina B12                                                            0,8 µg