Przejdź do treści głównej

Doprawianie i marynowanie

Doprawianie i marynowanie

Łosoś norweski smakuje wybornie tylko z dodatkiem grubej soli. Jednak przyprawy i marynaty pozwalają zamienić rybę codziennie w nowe danie i cieszyć się jego smakiem w każdej odsłonie kulinarnej

Łosoś norweski powinien być marynowany już w częściach przeznaczonych do pieczenia lub grillowania. Jeżeli przygotowujecie Państwo szaszłyki - kostki łososia marynujemy osobno, gdy pozostałe składniki są miękkie (np. truskawki czy inne delikatne owoce, gotowane warzywa itp.) i trzymanie ich w marynacie może spowodować utratę kształtu, konsystencji, czy koloru. W pozostałych przypadkach szaszłyki marynujemy już po ich przygotowaniu.

Podstawą marynaty powinien być bezwonny olej. Oliwa ma z reguły intensywny smak. Oczywiście możecie Państwo wykorzystać oliwę, w tym oliwy smakowe - np. coraz bardziej popularne na rynku i dostępne w wielu sklepach oliwy truflowe czy imbirowe.

Oliwę z oliwek należy połączyć z podstawową przyprawą płynną. Dodatek sosu sojowego sprawi, że łosoś norweski nabierze charakteru orientalnego. Kilka łyżek rozpuszczonego w gorącej wodzie miodu doda łososiowi słodyczy, którą można przełamać musztardą lub octem balsamicznym. Dodatek whisky czy innego wysokoprocentowego alkoholu wyostrzy smak…

Następnie dodajemy przyprawy. Ich dobór jest dowolny i pozostawiamy go Państwu. Zachęcamy do stosowania świeżych ziół. Należy jednak pamiętać, że przed włożeniem do pieca czy na grilla zioła należy usunąć, tak aby nie spaliły się w trakcie pieczenia.

Przygotowaną marynatą smarujemy łososia norweskiego i układamy go w naczyniu. Resztę marynaty wylewamy bezpośrednio na rybę. Naczynie przykrywamy i odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Łosoś powinien być marynowany przez kilka godzin. Sól i pieprz dodajemy do smaku tuż przed pieczeniem.