Przejdź do treści głównej

Kupowanie

Kupowanie

Na co zwrócić uwagę przy zakupie łososia norweskiego

Świeżego łososia norweskiego można kupić praktycznie wszędzie. Najwygodniejszą i najczęściej dostępną formą jest filet, w zasadzie od razu gotowy do przygotowania dania. Sklepy oferują również steki, czyli popularne dzwonka – doskonałe do smażenia, pieczenia czy grillowania. Można też kupić całą rybę, do czego zachęcamy amatorów kulinarnych eksperymentów. Dzięki naszym wskazówkom filetowanie i krojenie nie będzie trudnym wyzwaniem. A mięso będzie można dowolnie i efektywnie spożytkować – np. pozostały kręgosłup i głowę użyć jako podstawę do ugotowania bulionu rybnego, który posłuży jako baza do zup lub galarety. Obrane widelcem pozostałe na kręgosłupie mięso, wraz z niewykorzystanymi częściami fileta (część ogonowa) proponujemy przemielić i użyć do farszu, którym można nadziać warzywa, gołąbki, naleśniki… lub zrobić burgery. Łosoś norweski to niekończące się źródło inspiracji.

Wybierając w sklepie łososia norweskiego, zawsze należy zwrócić uwagę, czy ryba ma:

  • błyszczącą, gładką skórę,
  • twarde, sprężyste mięso,
  • świeży zapach i błyszczące oczy.

W ten oto szybki sposób przekonamy się, że ryba jest świeża. Jeżeli łosoś nie spełnia któregoś z powyższych warunków – nie kupujmy go.