Przejdź do treści głównej

Przechowywanie ryb

Przechowywanie ryb

Jeżeli nie zamierzacie przyrządzać ryb lub owoców morza zaraz po przyniesieniu ich ze sklepu, należy je przechowywać w niskiej temperaturze. W lodówce można trzymać je zazwyczaj do 3 dni

Zachowanie jakości przechowywanej ryby zależy przede wszystkim od temperatury.

  • Lodówka, w której panuje temperatura 4 stopni, nadaje się do przechowywania przez jeden do dwóch dni. Weźmy też pod uwagę, że podczas drogi ze sklepu do domu obniżeniu może ulec trwałość, lecz nie jakość ryb i owoców morza.
  • W temperaturze koło 0 stopni ryba ma jeszcze dłuższą trwałość, dlatego nowoczesne lodówki wyposażone są w komorę o szczególnie niskiej temperaturze. Taką komorę można zrobić samodzielnie przy pomocy plastikowego pudełka ze szczelną pokrywką i worka na lód lub wkładu chłodzącego.
  • Ryby niczym nie skrapiamy ani nie solimy.