Matjasy marynowane w cytrusach z sałatką i grillowaną papryką

Matjasy marynowane w cytrusach z sałatką i grillowaną papryką

Według tego przepisu matjasy marynujemy w soku cytrynowym, paprykę grillujemy w piecu, a orzeszki pinii prażymy na patelni. W połączeniu z sałatką danie będzie przepyszne.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Podawać z

Sposób

  • Rozgrzać piekarnik do bardzo wysokiej temperatury lub ustawić funkcję grillowania.

  • Matjasy pokroić na kawałki i wyłożyć do miski lub na talerz.

  • Wycisnąć sok z cytryny, polać matjasy i marynować około 10 minut.

  • Paprykę przekroić na połówki, usunąć pestki i łodyżkę. Ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do góry.

  • Piec w piekarniku, aż skórka będzie czarna. Obrać ze skórki, pokroić na paseczki.

  • Orzeszki pinii uprażyć na patelni bez tłuszczu.

  • Na talerzu ułożyć sałatkę, matjasy, grillowaną paprykę, orzeszki pinii; skropić oliwą z oliwek.

  • Posypać drobno posiekanym szczypiorekiem.

Podawać z dressingiem z kwaśnej śmietany.