
Matjasy marynowane w cytrusach z sałatką i grillowaną papryką
Według tego przepisu matjasy marynujemy w soku cytrynowym, paprykę grillujemy w piecu, a orzeszki pinii prażymy na patelni. W połączeniu z sałatką danie będzie przepyszne.
Składniki
Podawać z
Sposób
Rozgrzać piekarnik do bardzo wysokiej temperatury lub ustawić funkcję grillowania.
Matjasy pokroić na kawałki i wyłożyć do miski lub na talerz.
Wycisnąć sok z cytryny, polać matjasy i marynować około 10 minut.
Paprykę przekroić na połówki, usunąć pestki i łodyżkę. Ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do góry.
Piec w piekarniku, aż skórka będzie czarna. Obrać ze skórki, pokroić na paseczki.
Orzeszki pinii uprażyć na patelni bez tłuszczu.
Na talerzu ułożyć sałatkę, matjasy, grillowaną paprykę, orzeszki pinii; skropić oliwą z oliwek.
Posypać drobno posiekanym szczypiorekiem.
Podawać z dressingiem z kwaśnej śmietany.