Smażony skrei z fenkułem i sosem z kwaśnej śmietany

Smażony skrei z fenkułem i sosem z kwaśnej śmietany

Tradycyjne danie ze smażonego skrei'a z sosem z kwaśnej śmietany, ziemniakami i marchewką, które w tym przepisie wzbogaciliśmy o ciekawy dodatek, jakim jest koper włoski - czyli fenkuł.

Trudny Łatwy
Oceń 1 5 5

Składniki

Liczba porcji

Koper włoski

Sos z kwaśnej śmietany

Podawać z

Sposób

  • Dokładnie usunwamy łuski z ryby i kroimy ją na równe porcje.

  • Skrei'a posypujemy solą od mięsistej strony i pozostawiamy na ok. 10 minut.

  • Na patelni rozpuszczamy masło i kładziemy na nim skrei'a stroną ze skórą.

  • Smażymy ok. 4-5 minut, aż skóra stanie się ciemnobrązowa, a następnie przekładamy kawałki ryby i smażymy przez ok. 1 minutę z drugiej strony.

Fenkuł

  • Fenkuł płuczemy i kroimy w podłużne kawałki.

  • Smażymy na maśle przez ok. 3-4 minuty, do momentu aż lekko zmięknie.

Sos z kwaśnej śmietany

  • Rozpuszczamy masło na patelni, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Czekamy aż uzyska temperaturę pokojową.

  • Następnie ubijamy masło z kwaśną śmietaną, do momentu uzyskania kremowej konsystencji. 

  • Do smaku dodajemy sok z cytryny.

Skrei'a podajemy z fenkułem, sosem z kwaśnej śmietany oraz gotowaną marchewką i ziemniakami.