Przejdź do treści głównej
Seafood from Norway

Dar, który nie przestaje dawać

Morze stanowi podstawę przetrwania w Norwegii od czasów epoki kamienia. Wiemy, że w naszej gestii leży przekazanie tego przyszłym pokoleniom.

Nasza wielka odpowiedzialność

Wspaniała natura wybrzeży Norwegii i różnorodność form życia to coś, co stanowi istotę naszego przetrwania od czasów epoki kamienia. Wiemy, że w naszej gestii leży przekazanie tego przyszłym pokoleniom. Morze to dar, który nie przestaje dawać — ale tylko, jeśli będziemy je szanować i dbać o to, co nam dano.

Zrównoważone zarządzanie z myślą o przyszłości

Norwegia ma jeden z najbardziej rozwiniętych i ustabilizowanych systemów zrównoważonego rozwoju i zarządzania zarówno 
w rybołówstwie, jak i akwakulturze. Nie ma tu miejsca na przypadki, to systematyczna praca na wszystkich poziomach zapewnia bezpieczeństwo konsumenta i dobrostan ryb. Duży nacisk, jaki kładziemy na dobrostan zwierząt i surowe przepisy sprawiają,
że nasze owoce morza szczycą się wysoką jakością i są bezpieczne do spożycia. Produkcja jest zrównoważona i odpowiedzialna,
i w zaledwie minimalnym stopniu wpływa na środowisko.

Dbamy o przyszłe pokolenia

W Norwegii rybołówstwo i akwakultura stosują zaawansowane technologie; startupy, przedsiębiorstwa i naukowcy przekraczają kolejne granice w dziedzinie technologii i innowacyjności. Norwegia znajduje się także w czołówce innych gałęzi przemysłu morskiego, co pozwala różnym branżom dzielić się bezcenną wiedzą. Od robotów, które zbierają jeżowce bez uszkadzania dna oceanu, po technologie sprawdzające, kiedy i jakiej ilości pokarmu potrzebują łososie hodowlane — wiele nowych pomysłów 
i technologii wywiera wpływ na przemysł. Norwegia jest pionierem w dziedzinie zrównoważonego rozwoju i światowym liderem
w wielu niszach zaawansowanych badań i rozwoju.

Ciągły rozwój i innowacje w branży idą w parze z głębokim szacunkiem dla morza i zarządzania nim. Ten dar przekazany zostanie przyszłym pokoleniom: odpowiednio dbamy o morze, bo zdajemy sobie sprawę z tego, przed jakimi wyzwaniami stoimy, włączając w to wpływ na coraz bardziej wrażliwe środowisko.