Przejdź do treści głównej
Seafood from Norway

Najlepszej jakości owoce morza

Niezależnie od tego, o jakim gatunku mówimy, jeśli pochodzi z Norwegii, wiesz, że to najwyższa jakość. Oto powód.

Norweskie ryby i owoce morza trafiają na stoły całego świata

Owoce morza z Norwegii to owoce morza wysokiej jakości, chętnie się nimi dzielimy. To dlatego nasze owoce morza są tak popularne na całym świecie. O znaczeniu branży na arenie międzynarodowej świadczy fakt, że norweskie owoce morza trafiają do około 150 krajów. Jesteśmy drugim co do wielkości największym eksporterem owoców morza na świecie.

Idealne do domowej kuchni i dla wykwintnych restauracji

Dzięki połowom, przetwarzaniu i jedzeniu ryb od pokoleń, wiemy dokładnie, jak zapewnić najlepszą jakość różnych produktów rybnych. Podobnie jak Francuzi rozpoznają niezliczone niuanse wina po jego zapachu, nasi lokalni eksperci udoskonalili techniki, które pozwalają określić jakość ryby po jej teksturze, wyglądzie 
i zapachu. Jednak liczy się nie tylko jakość, ale również bezpieczeństwo. Istnieją surowe przepisy dotyczące obchodzenia się z rybami, nakładające obowiązek przeprowadzania regularnych, rygorystycznych kontroli. Co równie ważne, dokładamy wszelkich starań, aby zapewnić czyste i zdrowe środowisko dla naszych ryb.

Każdy gatunek ryb ma swój własny rynek główny i tworzy historię żywności na całym świecie. Niektóre norweskie produkty rybne, takie jak klipfisz i sztokfisz, eksportowane są od wieków. Obecnie zaawansowana infrastruktura pozwala na dostarczenie wszystkich norweskich owoców morza w świeżym stanie do każdego zakątka na świecie, zarówno do domowej kuchni, jak i do wykwintnej restauracji.