Przejdź do treści głównej
Opowieści z Norwegii

Nowa, innowacyjna branża - akwakultura

Norweska branża akwakultury prężnie rozwija się dzięki wspaniałemu krajobrazowi — zimne i przejrzyste wody norweskich fiordów tworzą idealne warunki do hodowli ryb.

Nowa, innowacyjna branża - akwakultura

Historia hodowli ryb w Norwegii sięga lat 70-tych ubiegłego stulecia. To wtedy po raz pierwszy wyhodowaliśmy łososia norweskiego w klatkach unoszących się w wodach oceanicznych. Po dziś dzień stosujemy wiedzę specjalistyczną z zakresu etologii, biologii morza oraz technologii, aby dbać o bezpieczeństwo żywności oraz przyszłość branży. Stosujemy rygorystyczne środki, które umożliwiają branży rozwój i jednocześnie szanują ekosystemy otaczające nasze hodowle.

Jak dbamy o ryby

Dzięki naszemu wieloletniemu doświadczeniu oraz zaawansowanym rozwiązaniom technologicznym dbamy o zdrowie i bezpieczeństwo naszych ryb na każdym etapie łańcucha dostaw. Każda farma ma obowiązek uzyskać licencję na prowadzenie hodowli, a jej położenie nie może zagrażać lokalnemu środowisku ani ekosystemowi. Aby uzyskać licencje, farmy muszą spełnić rygorystyczne kryteria:

Muszą znajdować się na otwartym morzu w zimnych i czystych wodach fiordów w odpowiedniej odległości od obszarów ruchu morskiego. Ryby muszą mieć wystarczająco dużo przestrzeni, aby móc się poruszać i rozwijać w czystym środowisku. Gwarantujemy, że w każdej farmie woda stanowi 97,5% objętości, a ryby – 2,5%. Po uzyskaniu licencji farma musi wyrazić zgodę na rygorystyczne
i regularne kontrole.

Aby chronić środowisko naturalne, pomiędzy cyklami hodowlanymi farmy pozostają puste. W tym okresie dno morskie jest ściśle monitorowane. Liczba farm nie przekracza 750 na 28 953 km wybrzeża, a licencje są przyznawane sporadycznie, aby zapobiec ich nadmiernemu rozwojowi. Zapewniamy naszym rybom jak najlepszą opiekę — nie tylko dlatego, że tak należy, lecz także dlatego, że stres wpływa na ich smak. Na farmy, które nie przestrzegają naszych zasad, nakładamy dotkliwe kary.

Jak staliśmy się światowymi liderami w branży akwakultury

Metody stosowane w norweskiej akwakulturze rozwijały się prężnie od założenia naszych pierwszych farm — czyli przez ostatnich 40 lat. Teraz naukowcy i hodowcy ściśle współpracują, aby ustalić, czy inne gatunki ryb — takie jak dorsz i halibut — również można hodować. Dzięki naszym zaawansowanym metodom hodowli w specjalnych sieciach na wodach otwartych oraz podawaniu rybom specjalnej karmy rozwinęła się hodowla wysokiej jakości pstrąga tęczowego.

Jako światowy lider w dziedzinie akwakultury Norwegia przestrzega restrykcyjnych wytycznych, prowadzi ścisłe działania monitorujące oraz realizuje idee zrównoważonego rozwoju. Obejmują one m.in. inwestycje hodowców (uzupełniające inwestycje rządowe) w działania badawczo-rozwojowe o wartości ponad 70 mln zł.