Czarniak
Norweski czarniak jest pełen aromatu i wart swojej ceny. Idealnie sprawdza się jako codzienny posiłek. Rośnie powoli w silnych prądach zimnych i czystych wód Norwegii. Poławia się go z zastosowaniem zrównoważonych metod.
Informacje żywieniowe
Czarniak jest bogaty w białko, witaminy D i B12, selen oraz jod.
Zasięg połowu
Czarniak z północno-wschodniej Arktyki — wzdłuż wybrzeża Norwegii od półwyspu Stad po półwysep Kola. Czarniak z Morza Północnego — cieśnina Skagerrak / Morze Północne.
Sezon
Sezon na norweskiego czarniaka trwa cały rok.
Norweski czerniak to ryba z rodziny dorszowatych. Ma srebrnoszare, silne i umięśnione ciało. Jest dobrym pływakiem i można go łatwo rozpoznać po nieco wysuniętej dolnej szczęce i prostej linii bocznej. Czerniak bytuje wyłącznie w wodach północnej części Atlantyku i Norwegii, a jego populacja dzieli się na czarniaka z północno-wschodniej Arktyki i czarniaka z Morza Północnego.
Jako wytrawny pływak, jest w stanie pokonać ogromne odległości w poszukiwaniu pożywienia i tarliska. Do połowów najczęściej wykorzystuje się włoki, niewody, liny, sieci i przynęty. Na podstawie badań prowadzonych w Norwegii i poza jej granicami co roku wydawane są zalecenia dotyczące zrównoważonego rybołówstwa w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego.
Ta srebrna ryba z ciemnym grzbietem jest bardzo uniwersalna i po prostu doskonała do przyrządzania wszelkiego rodzaju potraw. Czarniak idealnie sprawdza się jako składnik tradycyjnych dań kuchni z okolic wybrzeża Norwegii, szczególnie różnych rodzajów klopsików rybnych przygotowywanych ze startych ziemniaków, cebuli i czarniaka.
Choć klasycznym daniem na norweskim stole jest filet z czarniaka, na pewno warto wypróbować parę innych dań z tej ryby. Jej perłowoszare mięso jest jędrniejsze od mięsa dorsza i doskonale nadaje się do gotowania, smażenia na patelni czy pieczenia na grillu. Możesz go użyć do zapiekanek, zup i potraw z piekarnika.
Jak kupić
Szukaj logo „Seafood from Norway” (Owoce morza z Norwegii), aby kupić Czarniak, lub zapytaj pracodawców przy stanowisku z rybami o norweskie owoce morza.