Czerwony krab królewski
Czerwony krab królewski z Norwegii — o pysznym i aromatycznym białym mięsie — to ekskluzywny morski delikates. Rośnie powoli w zimnych wodach Arktyki i jest poławiany w zrównoważony sposób, z troską i szacunkiem, przez lokalnych rybaków i rybaczki z małych przybrzeżnych kutrów.
Czerwony krab królewski jest szczególnie bogaty w białko, witaminy A i B12 oraz ryboflawinę, selen, przeciwutleniacze i minerały, takie jak żelazo, selen i jod.
Przy wschodnim wybrzeżu Finnmark w kierunku Nordkapp obowiązują limity połowów. Limitów tych nie ma na zachód od Nordkapp. Ma to zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się kraba wzdłuż linii brzegowej w miejscach nęcenia innych gatunków.
Sezon na norweskiego czerwonego kraba królewskiego trwa cały rok, z wyjątkiem okresu ochronnego na czas wylinki, który wypada w kwietniu.
Norweski czerwony krab królewski jest poławiany wyłącznie za pomocą koszy w pobliżu wybrzeża. Flota składa się z małych kutrów przybrzeżnych, które nie muszą pokonywać dużych odległości od łowiska do miejsca wyładunku.Rybacy i rybaczki polegają na swoim doświadczeniu i wiedzy o czerwonych krabach królewskich i ich środowisku życia, by wybierać wyłącznie okazy najwyższej jakości. To wszystko czyni norweskiego kraba królewskiego jedynym w swoim rodzaju przysmakiem i prawdziwie luksusowym darem morza!
Krab jest duży, a jego mięso — soczyste i smaczne. Można je serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mięso z jego nóg, szczypców i ogona ma wyśmienity słodko-słonawy smak. Idealnie nadaje się do smażenia metodą stir fry, pieczenia i grillowania. Można je podawać z masłem czosnkowym lub aromatyzować ziołami i przyprawami. Wiele osób woli jednak jeść kraba au naturel, ugotowanego w wodzie lub na parze, w towarzystwie lekkiej sałatki i cząstki cytryny.
Jak kupić
Szukaj logo „Seafood from Norway” (Owoce morza z Norwegii), aby kupić Czerwony krab królewski, lub zapytaj pracodawców przy stanowisku z rybami o norweskie owoce morza.