Przejdź do treści głównej
Owoce morza z Norwegii

Homarzec

Homarzec, zwany również langustynką, ma wspaniały, słodki smak. Zimne, czyste norweskie wody dobrze mu służą — bytuje niemal wzdłuż całego wybrzeża Norwegii. Ten łatwo dostępny kuzyn homara doskonale łączy się z wieloma różnymi smakami.

Informacje żywieniowe

Homarzec jest bogaty w białko, witaminę B12, selen i jod.

Zasięg połowu

Wzdłuż wybrzeża Norwegii po Lofoty oraz w Morzu Północnym i cieśninie Skagerrak. 

Sezon

Sezon na homarce trwa cały rok.

Poza Norwegią homarzec łowiony jest głównie za pomocą włoków, które mogą uszkadzać dno morskie. W Norwegii homarca zbiera się zazwyczaj przy użyciu pułapek spuszczanych do oceanu, które są jedną z najmniej inwazyjnych metod połowu owoców morza. Populacje homarca są monitorowane przez Międzynarodową Radę ds. Badań Morza (ICES), która czuwa nad tym, by połowy nie zakłócały równowagi ekosystemu morskiego.

Homarzec ma słodki, łagodny smak, a jego mięso jest jędrne i białe. Mięso ze szczypiec, głowy i ogona jest wprost wyśmienite. Homarca można grillować, gotować na parze, smażyć na patelni; idealnie komponuje się z innymi skorupiakami, zarówno w zapiekankach, jak i zupach. Pod względem wartości odżywczych to także cudo. Jest bogaty w selen i jod, a przy tym, jak większość owoców morza, zawiera mnóstwo białka i witaminy B12.

Jak kupić

Szukaj logo „Seafood from Norway” (Owoce morza z Norwegii), aby kupić Homarzec, lub zapytaj pracodawców przy stanowisku z rybami o norweskie owoce morza.