Przejdź do treści głównej
Owoce morza z Norwegii

Klipfisz

Norweski klipfisz cechuje się idealną kruchością, smakiem i teksturą, które gwarantują niezapomniane doznania smakowe. Klipfisza przygotowuje się z ryb poławianych w zrównoważony sposób w zimnych i czystych norweskich wodach. Następnie ryby zostają zasolone i ususzone zgodnie z wielowiekową tradycją autentycznego norweskiego rzemiosła.

Informacje żywieniowe

Klipfisz zawiera dużo białka, witamin A, D i B12, przeciwutleniaczy, selenu oraz kwasów omega-3.

Sezon

Sezon na norweskiego klipfisza trwa cały rok.

Norweski klipfisz zawdzięcza swój smak czystości i przejrzystości wód Oceanu Arktycznego, w których dorsze, molwy, czarniaki, brosmy i inne ryby o białym mięsie spędzają swobodnie całe swoje życie. Po schwytaniu ryby usuwa się z niej większość ości, by złożyć ją w charakterystyczne trójkąty. Ułatwia to równomierne solenie, a także suszenie i prasowanie ryb. Sól wyciąga z ryby wodę, natomiast woda pozostała w rybie nasyca się solą. Taki proces dojrzewania trwa zwykle kilka miesięcy.

Norweski klipfisz ma takie same walory zdrowotne, co inne ryby o chudym, białym mięsie. Po usunięciu wody składniki odżywcze są bardziej skoncentrowane niż w świeżych rybach. Dlatego klipfisz jest zasobny w tak istotne w okresie zimowym białko oraz witaminy A i D.
 
Dzięki zastosowaniu dorsza wysokiej jakości pochodzącego z czystego, zimnego norweskiego morza i starych jak świat technik rzemieślniczych norweski klipfisz ma doskonałą teksturę oraz smak i jest oczywistym, tradycyjnym wyborem do przyrządzania bacalao.

Jak kupić

Szukaj logo „Seafood from Norway” (Owoce morza z Norwegii), aby kupić Klipfisz, lub zapytaj pracodawców przy stanowisku z rybami o norweskie owoce morza.