Klipfisz
Norweski klipfisz cechuje się idealną kruchością, smakiem i teksturą, które gwarantują niezapomniane doznania smakowe. Klipfisza przygotowuje się z ryb poławianych w zrównoważony sposób w zimnych i czystych norweskich wodach. Następnie ryby zostają zasolone i ususzone zgodnie z wielowiekową tradycją autentycznego norweskiego rzemiosła.
Klipfisz zawiera dużo białka, witamin A, D i B12, przeciwutleniaczy, selenu oraz kwasów omega-3.
Sezon na norweskiego klipfisza trwa cały rok.
Norweski klipfisz zawdzięcza swój smak czystości i przejrzystości wód Oceanu Arktycznego, w których dorsze, molwy, czarniaki, brosmy i inne ryby o białym mięsie spędzają swobodnie całe swoje życie. Po schwytaniu ryby usuwa się z niej większość ości, by złożyć ją w charakterystyczne trójkąty. Ułatwia to równomierne solenie, a także suszenie i prasowanie ryb. Sól wyciąga z ryby wodę, natomiast woda pozostała w rybie nasyca się solą. Taki proces dojrzewania trwa zwykle kilka miesięcy.
Jak kupić
Szukaj logo „Seafood from Norway” (Owoce morza z Norwegii), aby kupić Klipfisz, lub zapytaj pracodawców przy stanowisku z rybami o norweskie owoce morza.