Krab kieszeniec
Norweski krab kieszeniec to łatwo dostępny i bardzo lubiany przysmak. Rośnie powoli w zimnych i czystych wodach Norwegii, a jego delikatny smak i wyjątkowa jakość czynią z niego prawdziwy rarytas.
Krab kieszeniec jest bogaty w białko, witaminę B12 oraz selen.
Wzdłuż całego wybrzeża Norwegii.
Sezon na norweskiego kraba kieszeńca trwa cały rok, choć najsmaczniejsze kraby łowi się jesienią.
Krab kieszeniec jest największym krabem jadalnym, jaki występuje naturalnie w norweskich wodach. Warto go wybrać nie tylko ze względu na niesamowite walory smakowe, lecz także w trosce o naturę. W Norwegii kraby łapie się wyłącznie w specjalnie zaprojektowane pułapki, które nie wywierają żadnego wpływu na lokalne środowisko. Rybacy muszą je często sprawdzać, aby uniknąć łapania krabów małych lub noszących jaja.
Do kraba kieszeńca potrzebujesz jedynie cytryny, majonezu i kawałka białego chleba, by stworzyć prawdziwą ucztę. Jeśli zechcesz włożyć w przygotowanie dania nieco więcej wysiłku, z całą pewnością zasmakują Ci sałatki i makarony z krabem w roli głównej. Mimo że kraba można wcześniej obrać ze skorupy, wyciąganie z niej mięsa ma swój urok — a wspaniały smak jest zdecydowanie wart wysiłku!
Jak kupić
Szukaj logo „Seafood from Norway” (Owoce morza z Norwegii), aby kupić Krab kieszeniec, lub zapytaj pracodawców przy stanowisku z rybami o norweskie owoce morza.