Omułek jadalny
Kiedy na stół trafią norweskie omułki, rozpoczyna się prawdziwa uczta! Dzięki zimnym, czystym wodom i stosowanym przez nas metodom hodowli norweskie omułki rosną powoli i mają świeży smak morza.
Omułek jadalny jest bogaty w białko, witaminę B12, jod i selen.
Wzdłuż całego wybrzeża Norwegii.
Norweski omułek jadalny najlepiej smakuje jesienią i zimą. Podczas zbierania omułka jadalnego zaleca się przestrzegać oficjalnych rekomendacji władz norweskich.
Omułki są hodowane na linach podwieszonych pod bojami w wybranych regionach fiordów wzdłuż wybrzeża Norwegii. Omułki przyczepiają się do tych powierzchni, gdy są młode, i pozostają tam, dopóki nie zostaną zebrane. Dzięki temu norweskie omułki nie są narażone na działanie piasku czy błota, które mogłyby dostać się do wnętrza skorupy i spowodować konieczność ich czyszczenia przed ugotowaniem.
Wewnątrz muszli znajduje się mięso o charakterystycznej ciemnopomarańczowej barwie. Jest ono delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i można je serwować na różne sposoby. Omułki świetnie komponują się z frytkami lub jako dodatek do makaronu, paelli i zupy bouillabaisse. A jeśli chcesz przygotować bardziej wykwintne danie, ugotuj omułki na parze w sosie z białego wina, śmietany i drobno posiekanej szalotki.
Jak kupić
Szukaj logo „Seafood from Norway” (Owoce morza z Norwegii), aby kupić Omułek jadalny, lub zapytaj pracodawców przy stanowisku z rybami o norweskie owoce morza.