Przejdź do treści głównej
Owoce morza z Norwegii

Plamiak

Norweski plamiak to doskonały wybór na zdrową i łatwą w przygotowaniu kolację. Idealnie nadaje się również do eksperymentowania z przeróżnymi smakami.

Informacje żywieniowe

Plamiak jest bogaty w białko, jod, witaminę B12, potas oraz selen.

Zasięg połowu

Wzdłuż całego wybrzeża Norwegii oraz w Morzu Północnym.

Sezon

Sezon na norweskiego plamiaka trwa cały rok.

Plamiak jest poławiany głównie na obszarach przybrzeżnych Norwegii i na otwartych wodach Morza Północnego. Połowy odbywają się latem, a używa się do nich lin i sieci. Połowy plamiaka są regulowane, aby zachować zdrowie i równowagę zasobów ryb na północnym Atlantyku. Śnieżnobiały brzuch, srebrnoszare boki i fioletowy grzbiet nadają tej rybie niesamowity urok. Równie piękne jest jej wnętrze — na tle innych białych ryb morskich plamiak wyróżnia się delikatnym mięsem. Filet plamiaka jest niemal przezroczysty, a po ugotowaniu mięso staje się lśniące, białe i jędrne.

Plamiak jest popularnym składnikiem wielu norweskich dań z mielonych ryb, takich jak klopsy rybne i zapiekanki. Mięso plamiaka idealnie się do tego nadaje, ponieważ jego drobna struktura dobrze zbija się w masę. Jedząc białe ryby kilka razy w tygodniu, w tym także plamiaka, zaspokajamy zapotrzebowanie naszego organizmu na jod i wiele innych ważnych składników odżywczych. Plamiak jest dobrym źródłem białka, zawiera witaminę B12, pirydoksynę i selen.

Jak kupić

Szukaj logo „Seafood from Norway” (Owoce morza z Norwegii), aby kupić Plamiak, lub zapytaj pracodawców przy stanowisku z rybami o norweskie owoce morza.