Krab śnieżny
Norweski krab śnieżny rośnie powoli i jest poławiany w zrównoważony sposób do klatek na otwartych, zimnych i przejrzystych wodach Arktyki. Białe, delikatne i słodkawe mięso norweskiego kraba śnieżnego to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Krab śnieżny jest bogaty w białko, kwasy omega-3, wapń i selen.
Łowiska norweskiego kraba śnieżnego znajdują się w północno-wschodniej części Morza Barentsa i w regionie Svalbard.
Norweski krab śnieżny jest poławiany przez cały rok, z wyjątkiem okresu ochronnego na czas wylinki, który trwa od lipca do października.
Jak sama nazwa wskazuje, krab śnieżny żyje w lodowatych wodach północno-zachodniej części Oceanu Atlantyckiego, północnej części Pacyfiku i w Morzu Barentsa. Preferuje temperatury poniżej 3°C. Łowi się go do klatek na kraby, które umieszczane są na dnie morza na kilka dni, a następnie wyławiane.
Krab śnieżny zyskuje popularność ze względu na smaczne, śnieżnobiałe mięso. Przypomina ono mięso kraba królewskiego, ale jest nieco słodsze i bardziej soczyste. Mięso w nogach jest jędrniejsze i idealnie pasuje do zapiekanek i dań z grilla lub z woka, z plasterkami warzyw i pikantnym azjatyckim sosem. Nic dziwnego, że coraz więcej restauracji na całym świecie próbuje zdobyć norweskiego kraba śnieżnego.
Jak kupić
Szukaj logo „Seafood from Norway” (Owoce morza z Norwegii), aby kupić Krab śnieżny, lub zapytaj pracodawców przy stanowisku z rybami o norweskie owoce morza.