Norweski sztokfisz
Norweski sztokfisz o charakterystycznym smaku i delikatnym, jędrnym mięsie to wyjątkowy produkt tradycyjny, który z pewnością zasługuje na miejsce w kanonie współczesnej kultury żywieniowej.
Sztokfisz jest bogaty w białko, witaminy D i B12 oraz żelazo.
Od lutego do maja sztokfisz suszy się na specjalnych żerdziach nad brzegiem morza w północnej Norwegii. Można go kupić przez cały rok.
Norweski sztokfisz ma charakterystyczny smak i ciekawą historię, które składają się na autentyczne doświadczenie kulinarne. Rybacy poławiają dorsza w zrównoważony sposób w okresie, gdy jego jakość jest najwyższa. Suszy się go na świeżym powietrzu na specjalnych żerdziach, zgodnie z wielowiekową tradycją norweskiego rzemiosła. W ten sposób dzięki naturalnym warunkom panującym na północy Norwegii powstaje naprawdę niepowtarzalny produkt. Ta znana od tysięcy lat metoda suszenia idealnie konserwuje rybę.
Koncentracja składników odżywczych w norweskim sztokfiszu sprawia, że ma on największą zawartość białka spośród wszystkich produktów spożywczych. Białko stanowi aż do 78,5% sztokfisza. Ponadto sztokfisz zawiera ogromne ilości witaminy D i B12 oraz żelaza. Sztokfisz to także idealny wybór dla osób interesujących się jedzeniem i lubiących próbować tradycyjnych składników w nowoczesnej odsłonie. Charakterystyczny smak i delikatne, jędrne mięso sprawiają, że jest to wyjątkowy produkt tradycyjny, który z pewnością zasługuje na miejsce w kanonie współczesnej kultury żywieniowej.
Jak kupić
Szukaj logo „Seafood from Norway” (Owoce morza z Norwegii), aby kupić Norweski sztokfisz, lub zapytaj pracodawców przy stanowisku z rybami o norweskie owoce morza.