Dorsz marynowany z marchewką gotowaną na parze i palonym masłem

Dorsz marynowany z marchewką gotowaną na parze i palonym masłem

Przygotowanie dobrego obiadu nie musi trwać długo. Ten przepis jest idealny, jeżeli chcemy zaimponować gościom. A może posłuży do przygotowania trzydaniowego obiadu?

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Marchew

Czarne masło

Podawać z

Sposób

  • Rozgrzać piekarnik do 180 °C.

  • Filet z dorsza pokroić na porcje.

  • Rozpuścić sól w zimnej wodzie. Do tak przygotowanej zalewy włożyć dorsza, pozostawić na 10 minut.

  • Dorsza wyjąć z solanki, osuszyć ręcznikiem papierowym i umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

  • Paprykę chili, czosnek, imbir i szczypiorek drobno pokroić i wymieszać z oliwą.

  • Rybę zalać marynatą, pozostawić na 10 minut.

  • Rybę piec około 10 minut, aż będzie upieczona nawet w środku.

Marchew

  • Marchew obrać i pokroić w słupki o rozmiarach 3 x 1 cm.

  • Kawałki marchwi włożyć do garnka. Dodać sól, cukier i masło, dolać tyle wody, aby prawie całkowicie zakrywała marchew.

  • Przykryć i gotować około 4 minut, aż marchew nieco zmięknie.

Palone masło

  • Masło powoli ogrzewać w rondlu, aż uzyska barwę ciemnobrązową; przecedzić przez drobne sitko.

  • Dodać sos sojowy, doprawić do smaku sokiem z limonki.

Dorsza podawać z marchwią i gotowanymi ziemniakami, polać palonym masłem.