nsc

Dorsz norweski pieczony z pesto

Filet z dorsza norweskiego smakuje wyśmienicie, kiedy upieczemy go z czosnkiem, papryką i brokułami oraz polejemy dużą ilością sosu pesto. Świeży, kolorowy posiłek na weekendy lub imprezy.

Trudny Łatwy
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Podawać z

Sposób

  • Rozgrzać piekarnik do 200 °C.

  • Pokroić dorsza norweskiego na porcje, lekko posolić i popieprzyć.

  • Cebulę i czosnek pokroić w cienkie plasterki. Brokuły podzielić na małe różyczki, a paprykę pokroić na kawałki.

  • Ułożyć warzywa w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, zalać bulionem. Lekko posolić i popieprzyć.

  • Ułożyć kawałki dorsza norweskiego na warzywach, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny i posmarować pesto.

  • Naczynie przykryć folią aluminiową. Piec około 20 minut, aż ryba będzie miękka.