Dorsz norweski Skrei w cytrusowej marynacie z dipem awokado

Przystawka o świeżym smaku, łatwiejsza do przyrządzenia niż myślisz. Doskonały początek wytwornej kolacji.

Trudny Średni
Oceń 1 5 5

Składniki

Liczba porcji

Dip z awokado

Podawać z

Sposób

  • Pokrój filety z ryby na jak najcieńsze plastry i rozłóż je na talerzu.

  • Zetrzyj skórkę z jednej cytryny i drobno posiekaj papryczkę chili.

  • Wyciśnij sok z cytryny.

  • Posyp filety z ryby solą i cukrem, startą skórką z cytryny, posiekaną papryczką chili i pieprzem cayenne.

  • Skrop wierzch sokiem z cytryny i pozostaw na około 15 minut. 

Dip z awokado:

  • Obierz awokado i usuń pestkę. Wyciśnij sok z limonki i drobno posiekaj czosnek.

  • Rozgnieć awokado i wymieszaj z sokiem z limonki i czosnkiem. Dopraw solą i cukrem do smaku. 

  • Pokrój chleb na kawałki i podsmaż na maśle.

  • Przełóż kawałki chleba na ręcznik papierowy, aby wchłonął tłuszcz.

  • Ułóż filety z ryby, krem z awokado i chleb na talerzach.

  • Całość zwieńcz posiekanym szczypiorkiem.