nsc

Dorsz norweski Skrei w wywarze z karczochów z czarnymi oliwkami

Skrei to norweski dorsz w najlepszym wydaniu. Zaproś kilku znajomych i ugotuj go w wywarze z karczochów z czarnymi oliwkami. Mniam!

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Opłucz i osusz filety z ryby Skrei (około 300 g każdy).

  • Zawiń pojedyncze filety najpierw w folię spożywczą (samoprzylegającą), a następnie w folię aluminiową. Uwaga: Upewnij się, że rolki są szczelnie zwinięte, w przeciwnym wypadku filety mogą rozpadać się podczas krojenia.

  • Gotuj przez 15–20 minut w temperaturze 75–80°C. Dorsz powinien pozostać lekko przeźroczysty w środku.

  • Przygotuj karczochy: usuń zewnętrzną warstwę, odetnij końce płatków i odkrój łodygę u nasady. Przekrój na cztery części. Usuń i wyrzuć miękkie włókna ze środka. 

  • Obierz ziemniaki i pokrój na cztery części wzdłuż.

  • Rozgrzej w garnku dwie stołowe łyżki oliwy z oliwek. Dodaj karczochy i ziemniaki, lekko dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojony czosnek i białe wino. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj bulion drobiowy. Gotuj warzywa, aż będą al dente.

  • Przypraw wywar z karczochów czarnymi oliwkami, majerankiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 

Podawaj w czterech głębokich, podgrzanych talerzach. Przetnij ruloniki z dorsza na pół, ostrym cieńkim nożem. Usuń folię. Umieść rybę na warzywach. Dopraw solą morską i udekoruj czarnymi oliwkami i prażonymi orzeszkami pinii.