nsc

Dorsz norweski Skrei z bekonem, jajkiem i cytrynowo-cebulowym sosem śmietanowym

Dobrym pomysłem jest skorzystanie z termometru cyfrowego podczas pieczenia ryb w piekarniku.  Ryba jest gotowa, gdy wewnętrzna temperatura wynosi 52-55°C.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sos z kurczaka

Śmietanowy sos cytrynowo-cebulowy

Podawać z

Sposób

  • Nastaw piekarnik na 75°C. Zeskrob dokładnie skórę i pokrój rybę na odpowiedniej wielkości porcje. Dopraw solą.

  • Smaż rybę na patelni z odrobiną oleju, skórą do dołu. Następnie umieść kawałki dorsza na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 15 minut. Usuń skórę.

Sos z kurczaka: 

  • Gotuj bulion drobiowy do zgęstnienia. Powinien mieć galaretowatą konsystencję. Dopraw do smaku octem sherry i sokiem z cytryny. 

  • Grzyby pokrój w kostkę i usmaż. Dodaj do sosu. Tuż przed podaniem wymieszaj z zimnym masłem.

Cytrynowo-cebulowy sos śmietanowy: 

  • Podsmaż cebulę na maśle do miękkości. Dodaj biały ocet winny, sok z cytryny i wodę. Gotuj, aż cebula będzie zupełnie miękka. Rozgnieć cebulę i dopraw solą, cukrem i pieprzem cayenne do smaku.

  • Boczek pokrój w kostkę i usmaż na chrupko.

  • Podawaj rybę Skrei z boczkiem i sadzonymi jajami przepiórczymi (lub dwoma zwykłymi jajami), zwieńcz posiekanym szczypiorkiem i podsmażonymi kawałkami chleba. Umieść sos z boku talerza.