Dorsz panierowany z purée z ziemniaków

Dorsz panierowany z purée z ziemniaków

Zaprośmy całą rodzinę do przyrządzenia tej potrawy. Dzieciom pozwólmy panierować rybę lub ubić ziemniaki.

Trudny Łatwy
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Purée ziemniaczane

Podawać z

Sposób

  • Dorsza pokroić na kawałki tej samej wielkości.

  • W szerokiej misce wymieszać mąkę z solą i pieprzem.

  • W drugiej misce roztrzepać jajko, a do trzeciej wsypać bułkę tartą.

  • Obtoczyć dorsza kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

  • Usmażyć dorsza na gorącej patelni z dodatkiem margaryny – około 4 minut z każdej strony.

Purée z ziemniaków

  • Umyć i obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, ugotować w nieposolonej wodzie.

  • Ziemniaki odcedzić, odparować.

  • Ubić ziemniaki za pomocą ubijaka lub widelca, dodać margarynę i taką ilość mleka, aż konsystencja purée będzie przypominać owsiankę.

  • Purée podgrzać.

  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sposób podawania

  • Ogórka pokroić na cienkie plasterki – można użyć krajalnicy do sera.

  • Cytrynę pokroić na kawałki.

Smażonego dorsza podawać z purée z ziemniaków, ogórkiem, kawałkami cytryny i odrobiną kwaśnej śmietany.