Dorsz pieczony z marynowaną czerwoną cebulą

Dorsz pieczony z marynowaną czerwoną cebulą

Gdy mają przyjść goście, ta łatwa potrawa ze smażonym dorszem będzie idealna. Dorsza smażymy z bekonem, co dodaje mu smaku.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Marynowana czerwona cebula

Warzywa

Purée ziemniaczane

Sposób

  • Dorsza pokroić na porcje, posolić i popieprzyć.

  • Bekon pokroić w kostkę, smażyć kilka minut na patelni bez tłuszczu.

  • Dodać masło. Dorsza usmażyć z bekonem – około 3 minuty z każdej strony. 

Marynowa czerwona cebula

  • Czerwoną cebulę pokroić na kawałki, usmażyć na maśle do miękkości.

  • Dodać cukier i ocet, smażyć 1-2 minuty.

  • Tuż przed podaniem wymieszać z rukolą.

Warzywa

  • Marchew, pietruszkę i kabaczek pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

  • Pomidory zblanszować: przeciąć skórkę na krzyż w górnej części, włożyć do wrzącej wody na kilka minut, po czym od razu przełożyć do zimnej wody. Z pomidorów usunąć skórkę i nasiona, pokroić w małą kostkę.

  • Warzywa odcedzić, wymieszać z pokrojonym pomidorem.

Purée z ziemniaków

  • Ziemniaki ugotować do miękkości w nieposolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do odparowania, aż będą suche.

  • Ziemniaki obrać i ubić z masłem. Stopniowo dodawać śmietankę do uzyskania lekkiej konsystencji.

  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smażonego dorsza podawać z bekonem, marynowaną cebulą, warzywami i purée z ziemniaków.