Dorsz z frytkami

Dorsz z frytkami

Dorsz z frytkami to klasyczny pomysł na rybę w Anglii (Fish and chips). Danie to podawane jest często na papierze w budkach i pubach.

Trudny Średni
Oceń 1 5 5

Składniki

Liczba porcji

Chrupiąca panierka

Tartar sauce

Podawać z

Sposób

  • Dobrze osuszamy filet z dorsza i kroimy go na porcje o pożądanej wielkości.

  • Posypujemy solą i pieprzem.

Panierka

  • Łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy lodowatą wodę.

  • Mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 20 minut.

  • Rozgrzewamy olej w naczyniu lub frytkownicy do 160°C. 

  • Zanurzamy kawałki dorsza w panierce i pozwalamy trochę obcieknąć.

  • Smażymy rybę dwa razy przez 5 minut, aż wszystkie porcje staną się złote i chrupkie.

  • Układamy je na ręczniku do suszenia, który pochłania tłuszcz.

Sos tatarski

  • Mieszamy żółtko z cytryną, musztardą i wyciśniętym czosnkiem.

  • Wciąż mieszając dodajemy po trochę oleju.

  • Dodajemy posiekanego ogórka i kapary, doprawiamy solą.

Podajemy usmażonego na oleju dorsza z frytkami, sosem tatarskim i łódeczkami z cytryny.