Klopsiki z dorsza

Klopsiki z dorsza

Klopsiki można przyrządzać z różnych rodzajów ryb. Proponujemy przepis na klopsiki z dorsza i boczku, podawane z domowym sosem tatarskim i salsą. Idealne jako przekąska.

Trudny Średni
Oceń 1 5 5

Składniki

Liczba porcji

Tartar sauce

Salsa

Sposób

  • Ugotuj ziemniaki na miękko. Zgnieć je wraz z masłem i mlekiem na purée.

  • Gotuj dorsza przez około 4 minuty, a następnie go ostudź.

  • Pokrój boczek w kostki i usmaż skwarki.

  • Wymieszaj dokładnie ziemniaki, dorsza, skwarki i drobno posiekaną natkę pietruszki.

  • Przypraw solą i pieprzem.

  • Formuj kuleczki. Obtaczaj je następnie w mące, jajku i tartej bułce, w tej kolejności.

  • Smaż klopsiki na złoto na gorącym oleju.

Sos tatarski

  • Zmieszaj żółtko jajka z sokiem z cytryny, musztardą dijon i czosnkiem przepuszczonym przez wyciskarkę.

  • Dolewaj powoli olej, nie przerywając mieszania.

  • Dodaj posiekane ogórki kiszone oraz kapary, dopraw do smaku solą.

Salsa

  • Pokrój suszone pomidory w cienkie paseczki. Czosnek, szalotkę oraz chilli posiekaj drobno.

  • Zmieszaj wszystkie składniki salsy w rondelku i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

  • Przypraw do smaku solą i odrobiną cukru.

Podawaj klopsiki z dorsza z sosem tatarskim i salsą jako dodatkiem.

Rada: Jeśli brak Ci czasu, gotową salsę możesz kupić w sklepie.