NSC

Placuszki z dorsza smażone na głębokim oleju i purée z zielonego groszku

Ciekawy przepis inspirowany klasycznym brytyjskim fish & chips. Proste, ale eleganckie danie.

Trudny Średni
Oceń 1 5 5

Składniki

Liczba porcji

tempura ciasto

Purée z groszku

Podawać z

Sposób

  • Ugotuj ziemniaki.

  • Pokrój rybę na niewielkie kawałki. Wrzuć do miksera wraz z solą i zmiksuj na gładką masę.  

  • Ziemniaki zgnieć na purée z dodatkiem drobno posiekanego pora i natki pietruszki.  Zmieszaj dokładnie z mlekiem i rybą. Przypraw solą i pieprzem.

Purée z zielonego groszku

  • Gotuj groszek do miękkości, odlej wodę i zmieszaj groszek z drobno posiekanymi listkami mięty i resztą składników.  Do zmiksowania na purée użyj blendera.  Przypraw solą i pieprzem.

Ciasto na tempurę

  • Do miski wlej piwo, wsyp mąkę i wymieszaj na gęstą, gładką masę.  Jeśli chcesz, by tempura była chrupka, wykorzystaj ją natychmiast.

  • Rozgrzej olej na dużej patelni lub we frytkownicy.  Za pomocą łyżki nabieraj porcje rybnej mieszanki wielkości małych placuszków.  Zanurzaj je kolejno w tempurze, upewniając się, że ciasto dokładnie pokrywa całą porcję.  

  • Smaż aż do uzyskania złocistej otoczki na brzegach.  

  • Osusz każdy placuszek ręcznikiem papierowym.

Podawaj placuszki z purée z groszku i plastrami cytryny.