Smażony dorsz w orientalnym sosie

Smażony dorsz w orientalnym sosie

Smażony dorsz to już klasyka, lecz podany z gnocchi domowej roboty i sosem ponzu zyskuje całkiem nowy smak. Podając go z orzechami nerkowca i karczochami, otrzymamy pyszne danie na specjalne okazje.

Trudny Trudny
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Gnocchi

Marynata ziołowa

Sos ponzu

Podawać z

Sposób

Gnocchi

  • Gotujemy ziemniaki ze skórką na miękko. Obieramy i ubijamy na gładką masę bez grudek. Dodajemy mąkę i sól, lekko zagniatamy. Wbijamy jajko i zagniatamy elastycznie ciasto.

  • Zawijamy ciasto w cienki rulon i kroimy na kawałki o długości ok. 2 cm. Każdy kawałek przyciskamy  lekko widelcem, aby kluski stały się na wpół płaskie i gotujemy w lekko osolonej wodzie.

  • Tuż przed podaniem dobrze odsączamy i wrzucamy do ziołowego purée.

Ziołowe purée

  • Miksujemy dowolne zioła z oliwą w malakserze. Możemy użyć na przykład natki pietruszki, bazylii lub szczypiorku.

Sos ponzu

  • Do garnka wlewamy sos sojowy, sok z limonki i ocet ryżowy, podgrzewamy i dodajemy masło, ubijając wszystko na jednolitą masę.

  • Tuż przed podaniem doprawiamy solą, dodajemy śmietankę i kawior.

Dorsz

  • Posypujemy filety z dorsza solą gruboziarnistą i zostawiamy na 10 minut. Płuczemy zimną wodą i osuszamy na papierowym ręczniku.

  • Smażymy dorsza z jednej strony na maśle i wysokogatunkowym oleju do smażenia.

  • Podajemy z gnocchi, orzechami nerkowca, karczochami i sosem ponzu.