Smażony dorsz z ziemniaczanym purée

Smażony dorsz z ziemniaczanym purée

Smażony dorsz z purée z ziemniaków i brokułami to szybki, ale smaczny obiad. Łatwo przypadnie do gustu najmłodszym domownikom, można go też urozmaicić używając innej ryby lub innych warzyw.

Trudny Łatwy
Oceń 1 5 5

Składniki

Liczba porcji

Purée ziemniaczane

Podawać z

Sposób

  • Kroimy dorsza na równe porcje, solimy i pieprzymy

  • Smażymy na złoty kolor na oleju ok. 3 minut z każdej strony.

Purée z ziemniaków

  • Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.

  • Gotujemy je w niesolonej wodzie, aż porządnie zmiękną, odlewamy wodę i zostawiamy do odparowania.

  • Ubijamy ziemniaki tłuczkiem lub widelcem i mieszamy z mlekiem do konsystencji purée.

  • Dodajemy masło, doprawiamy purée solą i pieprzem. Wsypujemy drobno posiekany szczypiorek.

Podajemy smażonego dorsza z ziemniaczanym purée i brokułami ugotowanymi na parze.