NSC

Smażony na maśle dorsz z estragonem

Smażony na maśle dorsz z estragonem jest równie pyszny, co łatwy do przygotowania.  Wszystkie składniki wrzucamy na tę samą patelnię, więc nie będzie wiele zmywania.

Trudny Łatwy
Oceń 1 5 3

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Posyp filet z dorsza solą i pieprzem; odstaw na 30 minut.  

  • Osusz filet i podziel na cztery porcje.  

  • Szybko podsmaż rybę na maśle.  

  • Zdejmij rybę z patelni.  

  • Dokładnie wymieszaj sok z połowy cytryny z żółtkiem z jajka i bulionem rybnym.  Wlej mieszankę na patelnię.  Ciągle mieszając, gotuj, aż zgęstnieje.  

  • Nie przerywając mieszania, dodaj estragon i goździki.  Przypraw solą i pieprzem. 

  • Dodaj do sosu rybę i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.  

  • Podawaj z sałatką i ziemniakami lub chlebem.